A testösszetétel mérés

Gyakran ismételt kérdések
Mi a zsigeri zsír?

A mellkasban és a hasüregben található szeveinket (zsigerek) körülvevő zsír. Az egészségtelen táplálkozás egyik veszedelmes következménye lehet a zsigeri zsír felszaporodása, ami a legmagasabb halálozási aránnyal bíró szív- és érrendszeri betegségekhez társtünete.

Köülönösen fontossá teszi, hogy a megnövekedett zsigeri zsír mennyiség kívülről nem feltétlenül látható.

Lehet-e csak zsírból fogyni?

Igen, sőt kifejezetten kívánatos minden fogyókúra esetén a zsírból való fogyás. Ehhez szakszerű diéta és a testösszetétel rendszeres ellenőrzése szükséges.

A fogyókúra egyedüli biztonságos módja az, ha a diétás időszakban megfelelő makro- és mikrotápanyagokat és folyadékot biztosítunk a szervezet számára.

Miért nem elég a szokásos otthoni testsúlymérleggel követni a diéta/fogyókúra eredményét?

A testsúly csökkenése nem feltétlenül jelenti a testzsír csökkenését. Különösen a diéták kezdeti szakaszában jellemzően a test szénhidrát raktárai ürülnek ki, melyeknek nagy a vízmegkötő képességük. Ekkor tehát még semmilyen maradandó hatása nincs a változásoknak, hiszen a későbbi normális táplálkozáskor ezek visszatöltődnek.

Szintén problémás, ha a diéta során az izomzat csökkenésével történik súlycsökkenés. Ekkor általában nem csupán a vázizmok mennyisége csökken, hanem a a test immunrendszerének egészséges működéséhez nélkülözhetetlen fehérjemennyiség is, ami előbb-utóbb komoly betegségek megjelenését okozhatja.

 

Változik-e a testösszetétel az életkorral?

Bizonyos mértékben változik az idősödő ember testösszetétele, amennyiben fokozatosan csökkenő izomtömeg és növekedő zsírtömeg elfogadható. A veszélyt a hirtelen történő változások jelenthetik.

Amennyiben az idősödő szervezet kevesebb mozgást végez, akkor szükségszerűen alacsonyabb kalóriatartalmú táplálékkal ugyanúgy karban lehet tartani. De a megfelelő folyadék és rostbevitel az idősek esetén is rendkívül fontos.

Méresse fel egészségi, fittségi állapotát a TestStúdióban!