Az MTK-ban vagyok kajakedző, 16-18 éves fiatalokkal foglalkozom. Ők pont a legérzékenyebb korosztály. A mozgásprobléma, a testtartásprobléma, erősítési probléma mind ebben a korban halmozottan jön elő, hiszen most kezdjük az erősítést.
Kerestem egy olyan humánus módszert, amivel az ő sportpályafutásukat befolyásolni, a sportteljesítményüket pedig növelni tudom.

Az egyik edző kollégám, aki lesérült, és Ferinél épült fel nagyon rövid idő alatt, ő ajánlotta, hogy érdemes lenne megpróbálni, ugyanis több féle módszert alkalmaz… Így ha úgy gondolom, akkor jöjjek el és nézzem meg. Természetesen úgy gondoltam, hiteles volt az ajánló, és hiteles volt az a történet, hogy egy térdszakadás gyakorlatilag 3 hónap helyett 3 hét alatt rendbejött, és tudott versenyezni a hölgy. Úgyhogy nekem ez egy olyan ajánlólevél volt, amiről azt gondoltam, hogy mindenképp szeretném kipróbálni.
Ekkor éppen versenyidőszak volt, de ez nem jelentett gondot, abszolút nem befolyásolta negatívan, sőt, inkább pozitívan, és elkezdtünk egy másik szemléletet gyakorolni.

A medical fitness edzéseiről azt kell tudni, hogy igazából nem csak edzésről van szó, hanem egy állapotfelmérésről, amihez nem kell semmiféle gép, csak nagyon-nagyon sok tudás, ami itt megvan. Testalkatfelmérés, kinek mi a célja, mi fáj, mi az a mozgástartomány, amiben nekünk dolgozni kell, sportágspecifikusan mi az a mozgás, amit erősíteni vagy éppen korrigálni szeretnénk, ha valaki nem elég hajlékony – ami elég gyakori a sportolóknál – itt a medical fitnessben gyakorlatilag két mozdulat, és helyére kerül minden.  Mindenféle olyan eszköz, ami itt rendelkezésre áll, azt segítségül vettük a teljesítmény növeléséhez. Azt kell, hogy mondjam, nagyon sokat segített. Valakinél teljesítménynövekedésben, valakinél fájdalomcsökkenésben, de általánosságban abban, hogy könnyedebb legyen a sportolóknak ugyan azt a sportmozgást nagyobb frekvenciával is végrehajtani, ez szinte mindenkinél változott és javult.

Az eredménye az lett az együttműködésünknek, hogy másodpercekkel gyorsabban tudtak akár menni a versenyzők, de hogy sokkal stabilabb lett a teljesítményük, az biztos. Volt akinek olyan eredménye született, amire talán nem is vártunk, de mégis tartós maradt.
Visszajöttünk Ferihez egy edzés során szerzett sérülés kapcsán, ami egy rossz mozdulatból fakadt. Amit három nap alatt a hagyományos módszerrel nem tudtak kikezelni, azt a medical fitnessel egy óra alatt megcsináltuk. Én még nem is mertem másnap a versenyzőt hajtani, de egy másfél hét múlva a saját korosztályának legnagyobb nemzetközi versenyén nyert két aranyat, egy ezüstöt, tehát tartósnak bizonyult a segítség.
Például volt olyan, akinek nem hajlott a könyöke, mert az el volt törve, azzal többé már nem volt probléma. Kajakban speciálisak az előrefordulások, az erőátadás, és ezekben mind tudtunk előrelépni, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, csak nyertünk vele, és azóta is visszajáró vendégek vagyunk.

A medical fitnessben találkoztam először a Safe Laserrel, és korlátozott terjedelmű könyökmozgásnál nagyon sokat segített, mert végre ki tudta nyújtani a könyökét a versenyző.
Derékfájdalomnál gyakorlatilag egy enyhítő, egy kellemes, jó érzést adó 5-10 perces lézerkezelés után a sérülés nem jött vissza, és nem is jelentkezett a fájdalom. Derékszögben jöttünk be az ajtón, és egyenesen távoztunk.

Úgy gondolom, hogy ennél jobb bizonyíték nem kell arra, hogy igenis működik a dolog.

Kőbán Rita