Hogyan határozható meg a biológiai kor?

A biológiai kor nem annyira egyértelmű, mint a kronológiai korunk. A kutatók számtalan módot találtak a mérésére, melyek túlnyomó része laboratóriumi teszteket igényel (pl. telomer hossz, vagy a sejtmembránok viszkozitása).

Szerencsére létezik egy módszer, ami bárki számára hozzáférhető, és pontos eredményt biztosít. Ez a HRV, azaz a szívverések közt eltelt idő változásainak mérése. Biztosan észrevetted már, hogy kilégzéskor a szívverésed lassul, belégzéskor pedig gyorsul, tehát a pulzusod hullámzik. Ez a hullámzás a HRV (angolul heart rate variability). Ha a hullámzás erős, akkor a HRV magas, ha pedig gyenge, akkor a HRV alacsony.

A biológiai kor pedig arányos a HRV értékével. Magas HRV érték fiatalabb biológiai kort, tehát jó egészséget tükröz, az alacsony HRV érték pedig idősebb biológiai kort, és rosszabb egészséget jelent.

A biológiai korodat hatékonyan csökkentheted medical fitness-szel. Programunkban világszínvonalú eszközökkel és módszerekkel fejlesztjük a teljesítőképességet, a mozgás minőségét valamint beindítjuk a test öngyógyító képességét, hogy vendégeink visszakaphassák az egészséges, könnyed, fájdalommentes mozgás örömét.

 

Érdekel?