A biológiai kor a génjeinkben (is) van?

Amikor az egészségünkről, testalkatunkról, életmódunkról van szó, vannak akik mindent a génjeikre fognak. Mások pedig azt vallják, hogy minden rajtunk múlik, nincs lehetetlen. Hol az igazság?

Valahol a kettő között, félúton. Génjeink fontosak, keretet adnak, melyeket valóban nem léphetünk át. Ezen belül a választott életmódunktól függ, hogy pontosan mi az, ami megvalósul, és mi az, ami bár genetikailag lehetséges lenne, de nem valósul meg.

Egy 2015-ös kutatásban például képesek voltak a tudósok meghatározni egy olyan, 150 génből álló csoportot, ami az egészséges öregedéssel hozható kapcsolatba. A géncsoport megléte az olyan időskori betegségek jelenlétével is szoros összefüggésben volt, mint az Alzheimer kór, vagy a demencia, és így a jövőben használható lehet majd ezen betegségek előrejelzéséhez. Ebből számították ki a résztvevők biológiai korát is, ami a kutatók szerint sokkal fontosabb, mint a hagyományos életkor.

Ne gondoljuk viszont, hogy kőbe (génekbe) van vésve, miként és milyen gyorsan öregszünk meg. A gének ugyanis ki- és bekapcsolhatnak életmódunktól függően – ezzel foglalkozik az epigenetika tudománya. Helyes életmódot követve csökken biológiai korunk, és még a génjeink is megváltozhatnak!

A kutatás forrása

A biológiai korodat hatékonyan csökkentheted medical fitness-szel. Programunkban világszínvonalú eszközökkel és módszerekkel fejlesztjük a teljesítőképességet, a mozgás minőségét valamint beindítjuk a test öngyógyító képességét, hogy vendégeink visszakaphassák az egészséges, könnyed, fájdalommentes mozgás örömét.

 

Érdekel?