Van-e kapcsolat a különböző betegségek és a biológiai kor között?

Nem újdonság az, hogy az idősebbek nagyobb kockázattal számolhatnak a legtöbb krónikus betegség esetében. Szerencsére itt sem az évek száma a mérvadó, hanem a biológiai kor. Egy fitt, egészséges 60 éves jóval kisebb eséllyel számíthat valamilyen betegségre, mint egy ugyancsak 60 éves, de magasabb biológiai korú (pl. nem sportoló, dohányzó) társa.

Egy nagyon érdekes finn kutatás¹ a VO2max, és az általános halandóság közötti összefüggést vizsgálta. A VO2max a szervezet által, maximális terhelés mellett felhasznált oxigén mennyiségét jelenti, és a HRV-hez hasonlóan használható a biológiai kor meghatározásához.

A kutatásban 1294, 42-60 év közötti férfit vizsgáltak, és követtek 10 éven keresztül. Az eredmények önmagukért beszélnek: a magasabb VO2max (ami egészséges légzésre, jó fizikumra és sportos életmódra utal) drámaian csökkenti a halandóságot, életkortól függetlenül.

Ez számunkra kellemes megerősítés, hogy a különböző kardiológiai problémák, és más, például az immunrendszert, és az emésztőrendszert érintő problémák összefüggenek a VO2max-szal (és a HRV-vel is), és ezen keresztül a biológiai korunkkal is.

Így akár idősebbnek, akár fiatalabbnak számítunk biológiailag, a kapcsolatban van a betegségre való hajlamunkkal.

1. Laukkanen et. al.: Cardiovascular Fitness as a Predictor of Mortality in Men, Arch Intern Med. 2001

A biológiai korodat hatékonyan csökkentheted medical fitness-szel. Programunkban világszínvonalú eszközökkel és módszerekkel fejlesztjük a teljesítőképességet, a mozgás minőségét valamint beindítjuk a test öngyógyító képességét, hogy vendégeink visszakaphassák az egészséges, könnyed, fájdalommentes mozgás örömét.

 

Érdekel?