Mi a legjobb módja a biológiai kor csökkentésének?

A biológiai kor tipikusan „soktényezős” dolog, azaz nem 1-1 tevékenységet kell hozzá a maximumra fejlesztenünk, mint például az élsportban, vagy valamilyen képesség kidolgozásakor. Sokkal nagyobb hatást érhetünk el, ha számos különböző, alapvető dologgal foglalkozunk – ezek például a mozgás, alvás, táplálkozás, légzés, és a stresszkezelés témakörei.

Sokszor halljuk azt, hogy ezek közül az egyik a másikhoz képest hány %-ban fontosabb, mint a másik. Erre nincs általános recept, ez mindig teljes mértékben egyénfüggő.

Aki például többet mozog, annak azzal arányosan fog javulni a fittsége és a közérzete. Aki pedig kevesebbet mozog, annak valószínűleg sokkal többet kell majd foglalkoznia az összes többi tényezővel.

Véleményem szerint az a legjobb, ha valamennyi tényezővel a túlzások elkerülésével, megfelelő mértékben foglalkozunk.

A túlzások, akár például a mozgás terén, ronthatnak is a helyzeten. Ha valaki például minden nap hajtja magát, elmegy a végletekig, de közben helytelenül lélegzik, és nem hagy elegendő időt a regenerálódásra, akkor annak előbb utóbb kiégés, sérülés, betegség lesz a vége. És a biológiai kora is nőni fog, minden igyekezete ellenére.

Ha pedig mindenképpen választanom kellene, hogy mi az, ami a fenti tényezők közül a legfontosabb… akkor a légzésre szavaznék. Ez az a mozgás, amit minden nap végzünk, nappal és éjjel, alvás közben is. Amikor megszülettünk, felsírtunk, ez lényegében az első olyan elemi mozgás, ami minket összeköt a világgal. Ráadásul a helyes légzés az emésztésre, és a stressztűrő képességre is rendkívüli hatással van, így több oldalról képes javítani egészségünkön és biológiai korunkon.

A biológiai korodat hatékonyan csökkentheted medical fitness-szel. Programunkban világszínvonalú eszközökkel és módszerekkel fejlesztjük a teljesítőképességet, a mozgás minőségét valamint beindítjuk a test öngyógyító képességét, hogy vendégeink visszakaphassák az egészséges, könnyed, fájdalommentes mozgás örömét.

 

Érdekel?