Mi az, hogy biológiai kor?

Sokan tekintenek úgy az éveik számára, mint ami alapvetően meghatározza azt, hogy:

  •         milyen az általános egészségünk,
  •         milyen gyorsan épülünk fel, gyógyulunk meg,
  •         mennyire bírjuk a stresszt,
  •         mennyire számítanak „szokásosnak” a mozgásszervi fájdalmak,
  •         mekkora rizikója van egy esetleges betegségnek,
  •         mennyire működik testünk saját öngyógyító képessége.

Ez csak részben igaz. Az éveink száma (a kronológiai korunk) valójában sokkal kevésbé befolyásolja a fentieket, mint gondolnánk, tehát egy idősebb ember nem feltétlenül tud pl. kevésbé regenerálódni, mint egy fiatalabb.

Ezzel szemben a biológiai kor azt mutatja meg, hogy az általános egészségügyi állapotunk milyen korú emberre jellemző. Ha a biológiai korunk magas, az azt jelenti, hogy ellenálló képességünk gyengébb, és biológiailag idősebbek vagyunk. Ha alacsony, akkor pedig ellenállóbbak vagyunk, jobban működik a szervezetünk, tehát biológiai szempontból fiatalabbá váltunk.

Például ha 50 évesen a rendszeres sportolás és az egészséges életmód miatt egészségesek, mozgékonyak és fájdalommentesek vagyunk, akkor a biológiai korunk alacsonyabb, pl. 35-40 év. De ha 50 évesen a káros szenvedélyek és rossz életmód miatt mindenünk fáj és komoly egészségügyi panaszaink vannak, akkor biológiai korunk magasabb, akár 70 év is lehet.

A biológiai kor ezért sokkal pontosabban megmutatja, hol is tartunk. És a jó hír az, hogy ezen változtatni is tudunk!

A biológiai korodat hatékonyan csökkentheted medical fitness-szel. Programunkban világszínvonalú eszközökkel és módszerekkel fejlesztjük a teljesítőképességet, a mozgás minőségét valamint beindítjuk a test öngyógyító képességét, hogy vendégeink visszakaphassák az egészséges, könnyed, fájdalommentes mozgás örömét.

 

Érdekel?