Fekete Anikó vagyok, gyógytornászként dolgozom egy budapesti kórházban évek óta. A mindennapi sportolásom az abból áll, hogy rohangálok a gyerekeim után fel-le a lépcsőn, vagy a hosszú folyosókon a kórházban. Évente el szoktunk menni síelni, illetve hegyvidéken lakunk, egy túraútvonal mellett, úgyhogy rendszeresen el szoktunk járni túrázni.

Február végén síelni voltunk, hogy mi történt a síelés kapcsán, nem tudom pontosan, de nagyon rossz pályakörülmények voltak. Egy rossz mozdulatnál azt éreztem, hogy nagyon fáj hátul a térdem. Nem tudtam tovább síelni, bevittek az ottani kórházba, és ott mondták, hogy elülső keresztszalag-szakadásom van, és vélhetően megsérült az oldalszalag is. Gyógytornászként tudom, hogyha több hétre rögzítenek valamit, akkor az összes izom elsorvad. Én ezt saját magamon tapasztaltam, amikor fogy el a vádlim, és láttam, hogy ráncosodik és lötyög. Hiába tornáztam otthon napi szinten, csináltam magamnak saját programot, én azt gondoltam, hogy ez nem lesz elég ahhoz, hogy legyen egy stabil térdízületem 4-6 hét múlva, amikor lekerül a rögzítés a lábamról.

Ferivel egy előadás kapcsán találkoztam. Megkerestem, hogy tud-e a sérülésemmel kapcsolatban segíteni, és március elején elkezdtük a kezelésemet. Egy fascia masszázzsal ő feltérképezte a térdemet, a sérült izmokat, szalagokat. Egy tape kezelést alkalmazott ennek megfelelően. Megbeszéltük, hogy további pár alkalommal egy Kaatsu tréninggel megpróbálja ízületkímélő módon megerősíteni az izmaimat. Egy 3-4 alkalom után már elkezdtem azt tapasztalni, hogy minden sokkal könnyebb, sokkal természetesebben csinálok meg olyan mozdulatokat, amiket a kezelés előtt nem. Könnyebben jövök-megyek, lépcsőn fölfelé, váltott lábbal, és mostmár lefelé is tudok váltott lábbal menni. Illetve a saját tornámon veszem észre azt, hogy egy 10-20 ismétlésszámú gyakorlatot mostmár könnyedén meg tudok csinálni akár 30-40-szer is.

Ami a medical fitness hatékonyságát illeti, az abban jelenik meg, hogy a rehabilitációs időszakot tudja lerövidíteni, illletve amikor lekerül a rögzítés a térdről, akkor nem egy plöttyedt izomzatot kapunk, hanem ott van egy viszonylag megtartott izomerő, és ez tudja stabilizálni a térdemet is. Én abban reménykedem, hogy ezáltal a műtétet is el tudom kerülni.

Anikó