Erőemeléssel foglalkozom, 22 éves vagyok. Körülbelül 4 éve kezdtem el versenyeken részt venni.

Az évben sikerült a világbajnokságon végre felállnom a dobogóra, bronzéremig jutottam el.

A Nyíregyházi Keletereje Szabadidő-és Sportegyesületnek vagyok a tagja, ott Szimcsina Mihály edző segédlete alatt.

Tavaly nyáron kezdődött nálam a probléma. Az egyik térdem elkezdett fájni, merev volt, nem tudtam kipihenni az edzéseket, így saját ötlettárból kezdtem el gazdálkodni. A másik, kevésbé fájós térdemet kezdtem el terhelni, ami az első pár edzésen működött, aztán a másik fájdult meg jobban. Pár hónapig tűrtem ezt, pihengettem, nem nagyon tudtam mit kezdeni vele önállóan, aztán megkerestem egy gyógymasszőrt. Ővele körülbelül egy hónapig minden héten találkoztunk. Akkor több órát foglalkozott velem, kifejezetten a comb-vádli lazításával foglalkoztunk, hogy a térd körüli kis izmokat ellazítsuk, merthogy biztos azok vannak kegyetlenül letapadva. Ez igazából nem hozott megoldást, puhultam sokat, talán javult is valamennyit, de a nagyobb súlyokon egyből kijöttek ezek a visszatérő problémák. Ekkor már úgy éreztem, hogy a csípőm is el van csúszva. Próbáltam csontkovácshoz is járni, a masszázst fenntartottam havi egyszeri alkalommal, úgy éreztem, hogy annál többre nincs szükség. Csontkovácsnál is nagyon sokszor voltam, nem igazán hozott az sem eredményt.

A tünetek nem igazán múltak el, fennmaradtak. Nyújtottam, visszábbvettünk az edzésekből, könnyebb súlyokon voltam, hogy fel tudjunk készülni a következő Európa Bajnokságra, ami márciusban Dániában volt.

Reménykedtem, hogy minden úgy sikerülhet, ahogy kell. Ilyen visszafogott felkészülés mellett is relatíve jöttek az eredmények fekvenyomásban és felhúzásban. A guggolásban csak, hogy vigyázzunk a térdemre, nem igazán tudtam edzésen megmutatni azt, ami valójában ott volt bennem erőben.

Az EB-n ki is jött ez a probléma. Már a melegítő teremben az utolsó melegítős súlyon éreztem, hogy nem az igazi ez a térd. A kezdő fogással felállva óriási fájdalmat éreztem benne, ami után kénytelen voltam lemondani az összetett dobogóról, és a másik két számban próbáltam kompenzálni, de mivel ez egy háromfogásos sportág, így lemaradtam a dobogóról.

Erőemelő barátaim kerestek fel a verseny után, próbáltak tanácsokat adni, hogy mit kéne tenni…

Az egyik srác ajánlotta a medical fitness módszert, hogy érdemes lenne kipróbálnom.

Ekkor felkerestük egymást az itteni kollégákkal, és megkezdtük ezt a kezelést és az edzés rendszerét felépíteni, hogy mikorra fogok kigyógyulni ebből a kínkeserves problémából.

Rendszeresen feljártam Pestre pénteken délelőtt, délután, illetve szombat délelőtt is. Minden egyes héten foglalkoztunk vele, és körülbelül másfél hónapnyi munka után tünetmentes lett a térdem, és azóta is remekül dolgozik.

A megközelítés teljesen más volt, amit az elején furcsáltam, és nem is igazán értettem, hogyan lehet ennek eredménye hosszútávon. Az első pár hétben csak a fáradtságot éreztem, izomlázam lett, és a térdem ugyan úgy fájt. Aztán eljött egy pont, körülbelül a 4.-5. héten, amikor az egyik kezelés hetéről a másikra áttérve elkezdődtek ugyanúgy az edzések, és egyszer csak jó lett a térdem.

Hihetetlenül elégedett voltam, hogy végre nem fáj, és végre lehet vele dolgozni, így ezáltal sikerült is felkészülnöm a VB-re, ami ráadásul ilyen klasszul sikerült.

Kulcsár Dávid